Masakan dengan sajian menu dasar kambing
Menu kambing atau domba selalu jadi idola. Olahan seperti nasi briyani dengan daging kambing atau bakso olahan dengan aroma kambing akan jadi menu yang diminati.
Tambahkan sumac
Ini merupakan buah berry yang sering dijumpai di Timur Tengah, yang berbentuk biji-bijian berwarna kecokelatan dengan rasa agak masam. Biasa digunakan pada banyak masakan Timur Tengah. Taburkan sumac dalam panggangan daging atau ikan sehingga menghasilkan warna yang khas.
Gunakan zaatar
Zaatar merupakan bumbu dapur yang paling sering digunakan untuk masakan Timur Tengah. Terdiri dari oregano, thyme, sumac, biji wijen, dan sedikit garam, masakan yang diolah dengan zaatar akan memberikan rasa khas pada sajian ayam, daging, hingga sayuran.
Sertakan tahini
Tahini merupakan pasta olahan semacam mentega yang berasal dari biji wijen yang ditumbuk halus. Tahini sering jadi saus celup atau campuran salad untuk masakan Timur Tengah. Campurkan dengan olahan sayuran, daging, atau ikan untuk memberikan rasa khas untuk masakan Anda.
Tambahkan aroma orange blossom atau air aroma mawar
Aroma kuat dari wewangian khas Timur Tengah juga bisa digunakan sebagai ciri khas aroma ala Timur Tengah untuk dihidangkan bagi pelanggan.